Home GRADOVI EVROPE Avio ture Škotska i Irska
         795 Evra                                          Škotska i Irksa

Jedinstveno putovanje u dve danas različite države, od kojih je jedna dala politički suverenitet Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije – kraljevina Škotska i obilazak Republike Irske, koju takođe naseljavaju potomci Kelta, Ovo putovanje počinjemo obilaskom Edinburga - koga smatraju jednim od najšarmantnijih gradova Evrope, a nazivaju ga i “Atinom severa”. U isto vreme moderan i tradicionalan, ovaj grad sjedinjuje istorijsko nasleđe sa bogatom kulturnom scenom. Edinburg je vekovima bio dom kraljeva, velikih političara, crkvenih poglavara i izumitelja. Danas najveći grad Škotske je industrijski Glasgov, ali ćemo pre njega na severu zemlje, koju nisu osvojili Rimljani, videti čuveno jezero Loh Nes i čuti legendu o njemu.  

Irsku ćemo upoznati kroz njen glavni grad Dablin i njegovu okolinu. Ova republika je dom „najupornijeg“ evropskog naroda koji se ponosi svojom „tvrdokornošću“ širom starog i novog sveta, posebno SAD koju su naselili u novom veku tražeći izlaz iz teške situacije. Pod velikim pritiskom Engleske, ovde je formiran specifičan mentalitet malenog i ponosnog naroda. Imaćete priliku da upoznate i najveći problem UK – Severnu Irsku i njen glavni grad Belfast. Za ovo premijerno putovanje izabrali smo jedan od najlepših termina u godini za obilazak severnih država Evrope.

 

            Opis programa putovanja :


 

 Dan 1.  Polazak 8. Jun. 2013.  Beograd – London - Edinburg         

 

Sastanak putnika na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" u 09:30. Početak leta u 10:30 h. Dolazak na aerodrom Hitrow (London) u 12:40. Transfer do aerodroma Getwick( London). Nastavak putovanja za Edinburg u 18:05. Dolazak u Edinburg u 19:10. Transfer do hotela. Smestaj u sobe. Večernja šetnja Edinburgom sa vodičem i prvo upoznavanje grada. Povratak u hotel. Noćenje.

 

Dan 2.            EDINBURG   

Doručak. Polazak na panoramsko razgledanje Edinburga: stare luke Leit sa kratkom foto-pauzom ispred “Royal Yacht Britannia”; obilazak džordžijanskog novog grada: Ulica Kvin, trg svetog Đorđa, Šarlotin trg, Ulica Prinses; nacionalni spomenik na brdu Kalton- prvobitno zamišljen kao replika atinskog Partenona a posvećen poginulima u Napoleonovim ratovima; poseta edinburškom zamku koji je u XII veku služio kao utvrđenje, da bi tokom vremena bio pretvoren u kraljevsku palatu, vojni garnizon i državni zatvor. Sve do ujedinjenja dveju kruna 1603. godine, nakon čega se kralj konačno nastanio u Engleskoj, bio je omiljena rezidencija kraljeva. Nastavak šetnje glavnom pešačkom ulicom “Royal Mile”, koja povezuje dve stare kraljevske rezidencije: edinburški dvorac i dom kraljice Meri “Holyrood House”, uz panoramu zgrade Parlamenta, poznate po modernoj arhitekturi i inovativnom dizajnu;“High street”; Edinburški univerzitet; nacionalni muzej Škotske; “Grass Market” - staro jezgro grada... Slobodno popodne za individualna razgledanja ili šoping. Predlažemo odlazak u Stirling, gradiću u blizini Edinburga, čuvenom po bici iz XIII veka, najznačajnijoj u sticanju nezavisnosti Škotske. Na brdu pored grada je i statua Vilijama Volisa, glavnog junaka ove bitke, poznatom iz filma „Hrabro srce“. Potom poseta kapeli u Roslinu, oko koje su ispredene mnoge legende i mitovi zbog kojih se i spominje u bestseleru „Da Vinčijev Kod“. Noćenje.

Dan 3.            EDINBURG GLAZGOV

Doručak. Napuštanje hotela. Odlazak u najveći grad Škotske smeštenom na obalama reke Klajd. Glazgov je kosmopolitski grad u kome je istaknut kontrast modernog i užurbanog stila življenja sa okruženjem monumentalne viktorijanske arhitekture. Obilazak starog gradskog jezgra kojim dominira “George Square” sa mnogobrojnim statuama poznatih Škota i viktorijanskim zdanjem gradske skupštine; obilazak parka Kelvingrouv u blizini koga je smešten i glazgovski univerzitet; poseta muzeju i galeriji Kelvingrouv; vožnja pored kraljevske koncertne dvorane; “galerije Bjukenan”; poseta jedinoj sačuvanoj građevini iz srednjevekovnog perioda “Provands Lordship”; poseta katedrali sv. Manga I muzeja religija i religijske umetnosti. Vožnja kroz “Merchant City”, jednu od najstarijih gradskih četvrti pretvorenu u otmeni stambeni kvart sa mnoštvom barova, restorana, galerija... Obilazak se završava na obalama reke Klajd i panoramom škotskog izložbenog i konferencijskog centra. Slobodno popodne. Noćenje.

 

Dan 4.            GLAZGOV– LOH LOMONDLOH NES

Doručak. Fakultativan izlet „Velika škotska tura“ - putovanja obuhvata voznju kroz najpitoreskniji deo Skotske, do područja Invernesa, gde se nalazi legendarno jezero Loh Nes. Odlazak na jednoipočasovno krstarenje jezerom Nes, u kome po legendi živi najpoznatije vodeno čudovište. Poseta ruševina nekada velelepnog zamka Urkhart, izgrađenom za ekstravagantno škotsko plemstvo još u XII veku. Usputno zadržavanje kod Loh Lomonda, jednog od najimpresivnijih jezera Škotske. Kratka foto-pauza i povratak u Glazgov u večernjim satima. Noćenje.

 

 

Dan 5.             GLAZGOV – Belfast

Doručak. Slobodno prepodne u Glasgovu za obilazak galerija i muzeja ili druge individualne aktivnosti. Popodne je polazak za Belfast. Kombinacija bus prevoza obalom Škotske i feribota do Belfasta. Dolazak u Belfast u večernjim časovima. Organizovan transfer do hotela. Smeštaj u sobe. Noćenje.

 

Dan 6.                         BELFAST- DABLIN

Doručak. Obilazak Belfasta: gradska kuća, Ulster muzej, Parlament severne Irske, kao I dvorac iz 12.veka, koji ime dobija po gradu. Videcemo I cuveni skver Victoria, te Albertov sat, koji predstavlja najznacajniji symbol ovog grada. Polazak za Dublin u 15:00 časova. Vožnja autobusom kroz živopisni krajolik Irske, pored Droghede I Dundalka. Ovo je krečnjački krajolik, pun erodivnih uticaja, otvora u stenama, pećina i klifova. Civilizacija je ovde u prošlosti ostavila traga: megalitski grobovi, Keltski krstovi, Cistercijanska opatija iz 12.veka., malena sela napuštena u vreme Velike gladi, kao i brojne zelene površine. Dolazak u Dablin. Smeštaj u hotel. Zajednička štenja centrom grada i poseta pabovima. Povratak u hotel. Noćenje.

 

Dan 7.             DABLIN

Doručak. Obilazak najvažnijih znamenitosti grada sa vodičem: čuveni Spire of Dublin, najnoviji simbol grada, zatim GPO – General Post Office, O'Connell street, Custom house – Carinarnica, Phoenix park, Gregorijanski trgovi (poput Marrion square – kuća Oscar Wilde, Grafton street), St. Stephen Green, Kildare street, Nacionalni muzej, Kuća Brama Stokera (autor Dracule), Trinity college (slavna Book of Kells čuva se u bibilioteci), srednjevekovna četvrt s Dublin castle i dve anglikantske katedrale, Guinness storehouse pivara. Nakon obilaska slobodno vreme. Povratak u hotel. Noćenje.

 

Dan 8.            DABLIN- ROCK OF CASHEL-KILKENNY- DABLIN

Doručak. Putovanje u Irsku upotpunjujuemo posetom unutrašnjosti ostrva. Fakultativan dlazak u Rock of Cashel. Verovatno najčešće posećena znamenitost Irske, uzdiže se na vrhu krečnjačke 60-metarske stene. Posetio ju je 450. godine Sveti Patrick, a u 10.veku ovde je krunisan prvi kralj Irske. Klan O'Brien poklanja imanje crkvi u 12.veku, a Cromwell-ove snage su je osvojile sredinom 17.veka. Kameni zidovi okružuju okrugli toranj, Katedrala je gotička iz 13.veka nekoliko romaničkih građevina, te Vikarski kor iz XV veka. Nakon obilaska putovanje u Kilkenny. Mramorni grad – najbolje očuvan od svih srednjevekovnih gradova Irske, koji je u davnoj prošlosti naseljavalo oko 24 hiljade stanovnika. Očuvan ambijent srednjevekovnih ulica i kuća, palate i crkve – mesto vredno istraživanja. Povratak u Dablin. Zajednički odlazak u jednu od „najživljih pivnica“ Dablina na „Irsko veče“. Povratak u hotel. Noćenje.

 

Dan 9-10.      DABLIN – Budimpešta – BEOGRAD  

Doručak. Napuštanje hotela. Slobodan dan u Dablinu za obilazak muzeja i galerija, kao i ostale individualne aktivnosti putnika. Organizovan transfer do aerodroma. Let za Budimpeštu sa početkom u 19:50 h. Dolazak u Budimpešzo u 23:50. Organizovan transfer minibusom turističke klase preko Novog Sada do Beograda gde stižemo oko 05:30. Kraj aranžmana 17. jun 2013.

 

 


 


  Cena aranžmana obuhvata:

 • Kartu za avio letove sa kompanijom JAT na relaciji Beograd – London + EasyJet na relaciji London – Edinburg
 • Avio let kompanijom Rayan air Dablin - Budimpešta
 • Transfere aerodrom – hotel (Edinburg) i od hotela do aerodroma (Dablin) i od luke Belfast do hotela
 • Bus+brod kartu na relaciji Glasgov - Belfast  
 • 2 ND u hotelu 3* sobe 1/2, 1/3 sa kupatilom TWC u

Edinburgu ( lokacija širi centar grada do 3 km )

 • 2 ND u hotelu 3* sobe 1/2, 1/3 sa kupatilom TWC u Glasgovu (lokacija centar grada do 2 km )
 • 1 ND u hotelu 3* sobe 1/2, 1/3 sa kupatilom TWC u Belfastu (lokacija centar grada do 2 km )
 • 3 ND u hotelu 3* sobe 1/2, 1/3 sa kupatilom TWC u

Dablinu ( lokacija širi centar grada do 5 km )

 • Vodiča pratioca grupe (stručnog) za vreme putovanja i predviđenih obilazaka
 • Transfer minibusom turističke klase od aerodroma Budimpešta do Beograda
 • Rezervacija aranžmana i usluge agencije

 

  Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Međunarodno putničko zdravstveno osiguranje
 • Avio taksa za navedene letove i troškove štampanja karata u iznosu od 95,30 € ( podložni su promenama)
 • Individualne troškove putnika (ulaznice i sl. troškove ) i fakultativne izlete: velika Škotska tura 35€  i Irska tura 30 €
 • Prtlljag za let London – Edinburg i Dablin – Budimpešta 35 €
 • Troškovi individualne Britanske turističke multi vize oko 105 €

 

 

Uslovi prijavljivanja i plaćanja aranžmana – po prodajnom kursu UniCredit banke na dan uplate:

 • 30 % deviznog dela aranžmana, prilikom uplate i rezervacije
 • 30 % deviznog dela najkasnije 45 dana pre polaska
 • 40 % deviznog dela najkasnije 15 dana pre polaska * ovaj iznos moguće je platiti i čekovima građana na tri mesečne rate uz odloženo plaćanje do 90 dana nakon polaska uz obavezno uvećanje za 2 % na ime obrade čekova

 

Način plaćanja je isključivo u domaćoj valuti RSD može biti sledeći: gotovinske uplate, , i čekovima građana.

 


 

 

Klio putovanja D.O.O. od 01. 06. 2012. licenca OTP 78/2011.

 

SKY &  OCEAN

Stevana Lilica 1   11020 Beograd

Tel: 011 309 86 50 Tel/fax    011 391 10  78     065 91 64 110       063 187 31 01